Често пациентите се оплакват, че личните лекари им отказват направление за

...
Често пациентите се оплакват, че личните лекари им отказват направление за
Коментари Харесай

Д-р Костадин Сотиров: Джипито не е вендинг автомат за направления

Често пациентите се оплакват, че персоналните лекари им отхвърлят направление за експерти, когато  им изискат такива. За най-срещаните проблеми сред джип​итата и хората, които са създали своя избор кой да ги лекува, споделя доктор Костадин Сотиров, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив и член на Управителния съвет на НСОПЛБ.  

„ Грешно е мнението на пациентите, че когато изискат направление, персоналният им доктор би трябвало наложително да им го даде.  Важното е хората да знаят, че имат право да получат здравна помощ от фамилния си доктор, само че не е наложително да получат направление от него, в случай че той счита, че так​ова не е неотложно. Той преглежда, той предписва медикаментите. Това става въз основата на неговите знания, компетентност и опит, съгласно които може да спомага и да реши дали се постанова да го насочи към съответния експерт и когато се постанова, да го направи. Ако си приел лекуването на лекуващия си доктор, до момента в който не е имал направление, и идващия месец неговото лекуване се е оказало положително и имаш усъвършенстване, пациентът отново може да не получи направление, макар че джипито му има сега. Лекарят взема решение съгласно моментното положение на пациента. Ако се постанова обаче нещо по-сложно, обзор със скенер и така нататък, лекарят има право да му го назначи по Здравна каса. Мислено е от Здравната каса, Лекарския съюз и здравното министерство върху разнообразни проблеми и тогава е основан съответният ред по какъв начин пациентът да получи помощ “,  обяснява доктор Сотиров пред " Марица ".  

Направлението не е за пациента, то е за лекаря, който да прецени как да лекува по-добре пациента, прецизира шефът на пловдивските джипита. 

Той разяснява и недоволствата на пациенти, че в края на месеца не могат да се снабдят с посоки, тъй като са свършили. 

„ Възможно е, тъй като направленията не са безграничен брой и тъкмо по тази причина е оставено персоналният доктор да реши по кое време фактически се постанова да бъдат давани. Като махнем направленията, които наложително по разпоредба би трябвало да назначаваме при профилактични или диспансерни прегледи, средностатистически се пада по едно направление годишно. Бройките са лимитирани от Здравната каса и по тази причина на персоналните лекари е предоставено те да лекува пациентите си. Джипито не е вендинг автомат за посоки. Ако пациентът желае консултация с различен доктор, макар че преценката на неговото джипи е, че няма потребност от такава, той може да отиде на заплатен обзор  и да се съветва. 

Има даже планувана опция другият доктор, при който пациентът е отишъл без направление и си е платил, да назначи на пациента направление по Здравна каса. Например, в случай че сътрудника е решил, че се постанова да се направи рентгенова фотография, тогава той може по Здравна каса да издаде направление на този пациент. Това са обстановки, които са написани в Националния рамков контракт, който е формален документ, излязъл в Държавен вестник.

Може ли да бъде отписан пациент, без да е известен от персоналния си доктор, пък е различен проблем, за който сигнализират пловдивчани. Това е рядко срещана обстановка, която нормално поражда след спор сред двете страни.

„ Лекарят не може своеволно да отпише пациент, но може да откаже да оказва здравна помощ и това е регламентирано в два нормативни документа. 

Когато има някакъв спор, или по някаква причина доверието сред доктор и пациент се е нарушило, те би трябвало да решат дали могат да не престават да работят дружно. Пациентът  няма по какъв начин да потърси помощ от лекаря, в случай че не му има вяра. Тогава е по-разумно пациентът да си потърси различен фамилен доктор, на който има доверие “ изяснява шефът на джипитата. 

Той добавя, че при положение на спор в наредбата се позволява и друга опция. Когато пациентът се държи неучтиво, нападателно, било то вербално или физически, лекарят има право да не оказва здравна помощ на този пациент. Също по този начин е написано, че в случай че има недоразумение по отношение на назначеното лекуване, тогава също може да се отхвърля помощ, в случай че не става въпрос за незабавно положение. Друг случай, в който доктор може да откаже здравна помощ, е, в случай че държанието на пациента заплашва живота му. Така че дейното записване или отписване е обвързвано с държанието на пациента. Чисто човешки е рационално, когато има спор и липса на доверие,  да се прекратят връзките.

На всички пациенти доктор Сотиров предлага да си избират персонален доктор, на който биха имали доверие. 

„ Вярвайте  на фамилните лекари. В медицината не всеки път се реализира мечтаният резултат след първия обзор и първите изписани медикаменти. В медицината има един термин „ в хода на лекуването “, който от време на време постанова смяна на медикаментите, даже диагнозата “, споделя доктор Сотиров и добавя, че който не е удовлетворен от персоналния си доктор, има варианти той да бъде заменен. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР